Onderhoud:

Het onderhoud aan horloges omvat diverse aspecten. het uurwerk en de kast waarin het zich bevindt. Horloge hebben vaak veel te leiden, omdat deze onderhevig zijn aan diverse invloeden.
In de meeste mechanische uurwerken zitten kunstrobijnen lagers, waar de assen van de raderen in draaien. Deze kunstrobijnen zijn extreem hard en slijten nagenoeg niet, wel slijten de assen die er in Binnenkant uurwerkdraaien. Als er nu slijtage optreedt, dan komt deze aan de as van het rad, waardoor het uurwerk zijn nauwkeurigheid verliest. Dit is alleen op te lossen door het raderwerk te vervangen. Afdichtingen in het achterdekstel en de kroon worden aangetast door transpiratievocht, waardoor er vocht en vuil kan binnendringen in het uurwerk.

Kwartsuurwerken hebben minder onderhoud nodig, omdat deze geen continu krachtenspel hebben ze geen smering op het raderwerk, welke slecht kan worden, maar wel op de wijzer en de datum. Het uurwerk gaat slechter lopen. Bij vervuiling dient het uurwerk schoongemaakt te worden. Bij een batterij wisselen is het noodzakelijk dat de behuizing(bij waterdichte kasten) weer waterdicht wordt. Na het reinigen van de kast kan het uurwerk gemonteerd worden.